18 Mart 2010 Perşembe

Python 'a giriş.

Evvel zaman içinde bir yöneticisi varmış, hiç girip bakmazmış ve aylar geçmiş birden çıkagelmiş, O da ne ... python 'a dolanmış amcam. :)

Bir aydan biraz fazla oldu sanırım. Paython 'a merak sarmam. İlk başlangıç aşamalarımda çok hevesli bir çocuk gibi oldum. Çocuk gibi de severdim, ton tonum paytonum diye ... :) Şimdilerde ise bu rehavet üzerimde yok çok şükür, işi ciddiye almak gerek. Çünkü detaylar çok fazla ve çok alıştırma istiyor. Şimdi göreceğiniz bu çalışmamda benim ürünüm olsa bile aslında alıştırmadan öteye gitmiş değil şimdilir. Amaç, " len(), while, break ve continue " deyimlerine ısınmak. Tabi uzman oldamığım için karşılaşmadığım problemlerde yok değil. Örnekte ki eki linux konsolundan çağırdığınız zaman sizden iki adet isim girmenizi ister, eğer " i " harfini büyük yazarsanız problem yaşarsınız. Bunu hala araştırıyorum. Umarım bir sonraki yazımda böyle bir problemi tebessümle anarım ... :) Ama yinede yaptığım çalışma bana göre ilerleme hususunda güzellikler vaad ediyor. İsterseniz bunu linux üzerinden deneyebilirsiniz. Bilenler sanırım buna zahmet bile etmeyeceklerdir. :) Sağlıcakla kalın.

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
from __future__ import division

while True:
a = raw_input("Bir isim girin : ")
b = raw_input("Bir isim daha girin : ")

s = input("Girdiğiniz iki ismin karakter sayılarının çarpımı kaçtır? : ")
if s == len(a) * len(b):
print "Doğru bildiniz. Tebrikler."
else:
print "Vermiş olduğunuz bilgilere göre, ", a, "ve", b, "'nin, Karakter sayılarının çarpımı ; ", len(a), "×", len(b), "= ", len(a) * len(b)
print "Yazmış olduğunuz", s, "yanlış bir sonuçtur."

print "(1) Tekrar dene"
print "(2) Kapat"
t = raw_input("Tekrar denemek ister misiniz? : ")
if t == "1":
continue
elif t == "2":
print "Programdan çıkarıldınız."
break


Karşılaştığım sorunun ekran görüntüsünü merak edenler için ;

Hiç yorum yok: